Εισαγωγικό σημείωμα
Η παροχή οργανωμένων υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης ξεκίνησε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός των αναπήρων που δημιούργησε ο πόλεμος. Το έργο ανέλαβαν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αναπηρίας , με στόχο τη βελτίωση της ποιόητας ζωής & την κοινωνική & επαγγελματική επανένταξη των αναπήρων. Οι ιατροί αυτοί υπήρξαν οι πρωτοπόροι της ειδικότητας της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (Φ.Ι.Απ.), τόσο στις Η.Π.Α. όσο & στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, το 1961 επιστρέφει από τις Η.Π.Α. ο αείμνηστος Γεώργιος ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ με τον τίτλο του ειδικού στην Φ.Ι.Απ. & οργανώνει την 1η Κλινική Φ.Ι.Απ., με 20 κρεβάτια, στο Ασκληπιείο Βούλας (υπό Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού). Το 1971 ο αείμνηστος Παναγιώτης ΚΟΝΤΟΥΛΑΚΟΣ, παθολόγος συμμετέχει στη δύναμη της κλινικής , συμβάλλοντας τόσο στην επέκταση των δραστηριοτήτων της όσο & στις προσπάθειες για την αναγνώριση της ειδικότητας. Το 1973 επιστρέφει στο Κ.Α.Τ. ο αείμνηστος ορθοπαιδικός χειρουργός Δημήτριος ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, μετά από μετεκπαίδευση στην αποκατάσταση ασθενών με κάκωση Νωτιαίου Μυελού σε ειδικά κέντρα της Αγγλίας.
Η ομάδα των τριών προαναφερομένων ξεκινά τις προσπάθειες αναγνώρισης της ειδικότητας Φ.Ι.Απ. Με το Βασιλικό Διάταγμα 317 / 5-4-1973 επιτυγχάνει τόσο την αναγνώριση της ως κύριας ιατρικής ειδικότητας όσο & την αναγνώριση των κλινικών Φ.Ι.Απ. του Ασκληπιείου Βούλας & του Κ.Α.Τ.. ως κατάλληλες για την εκπαίδευση ιατρών στην Φ.Ι.Απ..
Παράλληλα, χορηγείται στους Γ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ & Δ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (διευθυντές αντίστοιχα των δυο προαναφερόμενων κλινικών) ο τίτλος της ειδικότητας Φ.Ι.Απ. & τους ανατιθεται το έργο της εκπαίδευσης των νέων ιατρών στη Φ.Ι.Απ.
Την αποκατάσταση παιδιών & εφήβων με Εγκεφαλική Παράλυση είχαν αναλάβει δύο μη κερδοσκοπικά φιλανθρωπικά σωματεία :
- Το πρώτο (από το 1937) είναι η γνωστή ΕΛΕΠΑΠ, η οποία με τα 6 παραρτήματα της ανά την Ελλάδα, εξακουλουθεί να προσφέρει υπηρεσίες λειτουργικής αποκατάστασης σε παιδιά με συγγενείς & επίκτητες αναπηρικές παθήσεις.
- Το δεύτερο (από το 1972) είναι η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή, που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στην έδρα της στην Αργυρούπολη Αττικής.
- Το 2013 λειτούργησε το Κέντρο Πρώϊμης Παρέμβασης & Αποκατάστασης Παίδων (ΚΕ.Π.ΠΑ.Π.) που αποτελεί τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού & παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης & αποκατάστασης παιδιών από την πρώϊμη φάση νοσηλείας τους ως την κοινωνική επανένταξή τους.
Σε όλες τις προαναφερόμενες δομές εργάστηκαν ή/& εργάζονται αξιόλογοι ιατροί αποκατάστασης.
Η ίδρυση και το πρώτο καταστατικό
Το 1973 συγκροτείται ο πρώτος πυρήνας για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Φ.Ι.Απ. αποτελούμενος αρχικά από 20 μέλη διαφόρων ειδικοτήτων που επεδείκνυαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση & εκλέγεται προσωρινό Δ.Σ. με πρόεδρο τον αείμνηστο Γεώργιο ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ, με κύριο έργο την ίδρυση επιστημονικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ».
Το 1975 με την απόφαση 4869/30/7/1975 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζεται επίσημα η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (βλ. επισυναπτόμενο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ 30-07-1975).
Μετά την έγκριση του 1ου καταστατικού συγκροτείται η 1η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών & εκλέγεται βάσει του άρθρου 13 παρ. Α (για 4ετή θητεία) το Δ.Σ. αποτελούμενο από τους :
Πρόεδρο : Γ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, Αντιπρόεδρο : Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΚΟΣ, Γενικό Γραμματέα : Π. ΚΟΝΤΟΥΛΑΚΟΣ, Ταμία : Δ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, Σύμβουλο : Ξ. ΜΙΧΑΉΛ.
Το 1990 γίνεται η πρώτη τροποποίηση καταστατικού.
Το 2003 γίνεται η δεύτερη τροποποίηση καταστατικού.
Το 2019 γίνεται η τρίτη τροποποίηση καταστατικού.
Επιστημονικό έργο
Ήδη από τους πρώτους ειδικευμένους ιατρούς αποκατάστασης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για ερευνητικό έργο που υλοποιήθηκε με μεγάλο αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων & εκπόνηση πολλών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές συναφών ειδικοτήτων. Σήμερα περίπου 30 συνάδελφοι είναι κάτοιχοι διδακτορικής διατριβής.
Από το 1990, όταν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ειδικευομένων στη Φ.Ι.Απ., ξεκίνησε μια συνεχής ροή ιατρών αποκατάστασης για μετεκπαίδευση σε κλινικές Φ.Ι.Απ. χωρών κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ από το 2000, αρκετοί νέοι συνάδελφοι παρακολουθούν προγράμματα εξειδικευμένων μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Το 1997, για 1η φορά στην Ελλάδα, το U.E.M.S. Board of P.R.M διεξάγει την ετήσια εξέταση για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Τίτλου Ειδικότητας, όπου συμμετέχουν με επιτυχία 6 νέοι τότε συνάδελφοι. Έκτοτε ο θεσμός καθιερώθηκε & σήμερα περισσότερο από το 1 /3 των 250 περίπου ειδικών ιατρών αποκατάστασης είναι European Board Certified.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η ενεργός συμμετοχή της Ε.Ε.Φ.ΙΑπ. στο U.E.M.S. Board of P.R.M έδωσε την ευκαιρία σε ικανό αριθμό Ελλήνων ειδικευομένων να παρακολουθούν «Ευρωπαϊκά Σχολεία Φ.Ι.Απ.», όπως της Μασσαλίας, της Σικελίας, κ.α.. Σ’ αυτά διδάσκουν πανεπιστημιακοί καθηγητές Φ.Ι.Απ. από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η πρόσβαση στην παρακολούθηση του κλινικού έργου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών κλινικών Φ.Ι.Απ. & η ενημέρωση σε εξειδικευμένους σύγχρονους τομείς της Αποκατάστασης.
Επίσης, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας με το U.E.M.S. Board of P.R.M. μερικές κλινικές Φ.Ι.Απ. πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικές μετά από επίσκεψη & αξιολογησή τους από καθηγητές Φ.Ι.Απ. – εκπροσώπους του European Board.
Μετά το 2013 & μετά από διαδοχικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων στους κόλπους της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. ιδρύθηκαν τα Τμήματα Ειδικού Ενδιαφεροντος :
· Τμήμα Μελέτης & Αποκατάστασης Νευρολογικών παθήσεων
· Τμήμα Μελέτης & Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού
· Τμήμα Μελέτης & Αντιμετώπισης Μυοσκελετικών Παθήσεων
· Τμήμα Γηριατρικής Αποκατάστασης
· Τμήμα Παιδιατρικής Αποκατάστασης
· Τμήμα ΝευροΦυσιολογικών Μελετών
· Τμήμα Μελέτης & Αντιμετώπισης Πόνου
· Τμήμα Ιατρικών Χειρισμών
Με την ανάπτυξη των Τμημάτων αυξήθηκε τόσο η εκπαιδευτική & ερευνητική δραστηριότητα της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. σε εξειδικευμένα θέματα ( αντίστοιχα με τον τομέα ενδιαφερόντων του κάθε τμήματος ) όσο & οι συνεργασίες της με άλλες επιστημονικές εταιρείες, με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.
Το 1978, η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συμμετέχει για πρώτη φορά στο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που οργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με ελεύθερες ανακοινώσεις & προβολή ταινίας με θέμα «Επανεκπαίδευση ημιπληγικού σε βάδιση». Έκτοτε η κατ’ έτος συμμετοχή μελών της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. είναι σταθερή με ελεύθερες ανακοινώσεις, διαλέξεις ή/& στρογγυλές τράπεζες.
Eπισυνάπτεται o κατάλογος Δραστηριοτήτων της ΕΕΦΙΑπ με Φωτογραφικό Υλικό (1)
Εκπαιδευτικό έργο και επιμόρφωση γιατρών και ειδικευομένων, σεμινάρια και υποτροφίες
Η επιτροπή εξετάσεων για τη λήψη τίτλου ειδικότητας Φ.Ι.Απ συνεστήθη για πρώτη φορά, στις 6 Οκτωβρίου 1976 & ο αείμννηστος Παναγιώτης ΚΟΝΤΟΥΛΑΚΟΣ (1977) & η κα Ξανθή ΜΙΧΑΗΛ (1978) ήσαν οι πρώτοι εκπαιδευθέντες, οι οποίοι έλαβαν κατόπιν εξετάσεων τον τίτλο του Φυσιάτρου.
Η εκπαίδευση στην ειδικότητα Φ.Ι.Απ. εμπεριέχει 3 εξάμηνα εκπαίδευσης στην Παθολογία, στην Ορθοπαιδική & στη Νευρολογία αντίστοιχα. Στη συνέχεια ακολουθούν 3 ½ έτη εκπαίδευσης στο κύριο κορμό της ειδικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης εξειδικευμένων τομέων αποκατάστασης (rotation) που υλοποιούνται στις ακόλουθες αναγνωρισμένες κλινικές Φ.Ι.Απ. :
· 1973 – Κλινική Φ.Ι.Απ. Ασκληπιείου Βούλας (20 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 8
· 1974 – Κλινική Φ.Ι.Απ. Κ.Α.Τ. (22 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 6
· 1986 – Κλινική Φ.Ι.Απ. Ν.Ν.Θ. Αθηνών (ΣΩΤΗΡΙΑ) (εξωτερικό ιατρείο) – θέσεις ειδικευομένων : 0
· 1986 – Κλινική Φ.Ι.Απ. Γ.Π.Κ.Ν. Αθηνών (Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ) (5 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 3
· 1989 – Α’ Κλινική Φ.Ι.Απ. Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) (60 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 6
· 1989 – Β’ Κλινική Φ.Ι.Απ. Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) (60 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 6
· 1996 – Κλινική Φ.Ι.Απ. Γ.Π.Κ.Ν. Ελευσίνας (ΘΡΙΑΣΙΟ) (5 κλίνες) – θέσεις ειδικευομένων : 3 ?
Οι εκπαιδευτικές κλινικές οργανώνουν ενδοκλινικά μαθήματα για τους ειδικευόμενους με τη συνεργασία μελών της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. & ιατρών άλλων ειδικοτήτων.
(επισυνάπτεται Ιστορικό Κλινικών ΦΙΑπ με Φωτογραφικό Υλικό)
Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι η εκπαίδευση στην ειδικότητα της Φ.Ι.Απ. περιορίζεται μόνο στις 170 κλίνες ενηλίκων της Αθήνας, ενώ δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί κλίνες για παιδιατρική αποκατάσταση.
Η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. επιμελείται τη διοργάνωση τακτικών εκδηλώσεων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης σε θέματα αποκατάστασης που απευθύνοναι τόσο σε ειδιεκυόμενους, όσο & σε ειδικούς ιατρούς Φ.Ι.Απ.
Επίσης η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. οργανώνει το «δικό της» Πανελλήνιο Συνέδριο, αρκετές φορές με διεθνή συμμετοχή. (επισυνάπτεται κατάλογος Συνεδρίων ΕΕΦΙΑπ με Φωτογραφικό Υλικό)
Στο Ακαδημαϊκό χώρο, το 1977 δημιουργούνται μόνιμες θέσεις φυσιάτρων – καθηγητών στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των τότε Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Αθηνών & Θεσσαλονίκης, που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε Τ.Ε.Ι., αργότερα σε Α.Τ.Ε.Ι.. Αντίστοιχα από 1992, στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής αρχίζει να διδάσκεται το μάθημα της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, από έμπειρους συναδέλφους.
Η Φ.Ι.Απ. ως προπτυχιακό μάθημα επιλογής αρχίζει να διδάσκεται στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2003 & προοδευτικά εισάγεται στο πρόγραμμα σπουδών στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας, της Πάτρας & των Ιωαννίνων. Παράλληλα ιατροί αποκατάστασης συμμετέχουν ως εκπαιδευτές σε Μεταπτυχιακά προγράμματα συναφών με την Αποκατάσταση αντικειμένων.
Συνεργασίες με άλλες επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματίες άλλων κλάδων
Από την ίδρυσή της, η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. είχε στενή συνεργασία με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ορθοπαιδική Εταιρεία, την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, τη Γηριατρική & Γεροντολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Εγκεφαλικών Νόσων, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, την Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρεία, την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Πόνου, κ.α.
Παράλληλα μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συμμετείχαν ως ομιλητές ή/& εκπαιδευτές σε συνέδρια κ.α. εκπαιδευτικές & επιστημονικές δραστηριότητες συναφών επαγγελματικών κλάδων (φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, κ.α.)
Διεθνής παρουσία και συνεργασίες
Από το 1976 η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. αναγνωρίζεται ως μέλος Διεθνών Εταιρειών Φ.Ι.Απ. όπως :
· International Rehabilitation Medicine Association (I.R.M.A.)
· International Federation of P.M.R.
· International Medical Society of Paraplegia (I.M.S.o.P.) που αργότερα μετονομάστηκε σε International Spinal Cord Society (I.S.Co.S.)
Από το 1986 η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συμμετέχει & εκπροσωπείται στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις :
· U.E.M.S. Section & Board of P.R.M.
· European Federation of P.R.M. που αργότερα μετονομάστηκε σε European Society of P.R.M.
Από το 1998 η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. εκπροσωπείται στο :
· Mediterranean Forum of P.R.M.
· European Academy of Rehabilitation Medicine
Μετά το 2000 η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. αδελφοποιείται με τις αντίστοιχες Επιστημονικές Εταιρείες της Ιταλίας, της Γαλλίας & της Κύπρου :
· Società Italiana di Medicina Fisica e Riabilitativa (S.I.M.F.E.R.)
Ø Société Française de la Médecine de Réadaptation (SO.F.ME.R.)
Ø Κυπριακή Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Από το 2013 η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συμμετέχει ως μέλος στο World Forum of NeuroRehabilitation
Η συνεργασία με τις προαναφερθείσες διεθνείς εταιρείες εμπεριείχε ενεργό εκπροσώπιση, εκλογή & συμμετοχή στα διοικητικά τους όργανα μελών της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. καθώς & τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στη χώρα μας, όπως : .
Ø 1982 : 21 st Annual Scientific Meeting of I. M. S. o. P.
Ø 1991 : 17ο Αθλητιατρικό Συνέδριο της Αθλητιατρικής Ενωσης Λατινικών χωρών & χωρών της Μεσογείου
Ø 1996 : Διεθνές Συνέδριο της Γαλλόφωνης Ένωσης γιατην Κινητοποίηση των Παραπληγικών.
Association Francophone Internationale des Groupes d’Animation de la Paraplégie (A.F.I.G.A.P.)
Ø 2000 : 3ο Μεσογειακό Συνέδριο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Mediterranean Forum of P.R.M.
Ø 2004 : 43 th Annual Scientific Meeting of I.S.Co.S. (I. M. S. o. P.)
Ø 2012 : 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φ.Ι.Απ.της European Society of P.R.M.
Επίσης τακτικές (εαρινές ή φθινωπορινές) συναντήσεις των εκπροσώπων των διεθνών εταιρειών έλαβαν χώρα στην Ελλάδα σε συνδιασμό με τοπικές επιστημονικές διοργανώσεις.
Ενημέρωση : εκδόσεις, εκστρατείες ενημέρωσης κοινού και επαγγελματιών υγείας
Η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. καθώς & κατά καιρούς οι κλινικές εκπαίδευσης επιμελήθηκαν την έκδοση εντύπων με οδηγίες για ασθενείς
Επίσης μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. επεξεργάστηκαν τη μετάφραση στα ελληνικά της «ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ» της Ειδικότητας.
Από την ίδρυσή της η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συνεργάστηκε με φορείς όπως Δήμοι, Ενώσεις / Συλλόγους ασθενών, αλλά & επαγγελματικές ενώσεις επαγγελματιών, με Δομές Υγείας & Αποκατάστασης, τόσο στην Αττική όσο & στην περιφέρεια. Αποτελέσματα αυτής της γόνιμης συνεργασίας ήταν η διεξαγωγή πετυχημένων συμποσίων, διαλέξεων, σεμιναρίων εκπαίδευσης επαγγελματιών, ενημέρωσης φροντιστών, κ.α.
Ενδεικτικά αναφέρονται :
· ΙατροΚοινωνικά Συνέδρια σε Συνεργασία με τον Πανελλαδικό Σύλλογο Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
· Εκπαιδευτικές ημερίδες με το Σύλλογο ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, κ.α.
· Σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών με το Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, Λογοθεραπευτών, κ.α.
· Σεμινάρια ενημέρωσης φροντιστών με το Σύλλογο φροντιστών ατόμων με Alzheimer, κ.α.
Eπισυνάπτεται o κατάλογος Δραστηριοτήτων της ΕΕΦΙΑπ με Φωτογραφικό Υλικό (2)
Ο κοινωνικός ρόλος της ιατρικής επιστημονικής εταιρείας
Η Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. είχε πάντα γόνιμη παρέμβαση & έκφραση επιστημονικής γνώμης για κάθε θέμα που άπτεται της ειδικότητας στη συνεργασία της με τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας, Εργασίας, ΚΕ.Σ.Υ., κ.α.). Μετέφερε προτάσεις για την εναρμόνηση σύμφωνα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σχεδιασμού & της ανάπτυξης των Κέντρων Αποκατάστασης (επιτροπές ΚΕ.Σ.Υ., Ο.Ε.Ε., κ.α.).
Για 20 χρόνια μετά την ίδρυση της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανάπτυξη κλινών αποκατάστασης στο δημόσιο τομέα υγείας. Το 1993, ο φυσίατρος Παναγιώτης ΚΟΝΤΟΥΛΑΚΟΣ, ως γενικός γραμματέας Πρόνοιας, εισηγείται & εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα 395 / 1993 που αφορά τους όρους & τις προϋποθέσεις για τη ίδρυση Κέντρων Αποθεραπείας & Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη περίπου 25 (μέχρι σήμερα) Κ.Α.Α. ανά την Ελλάδα, με συνολικό αριθμό .?. κλινών, με επιστημονικό διευθυντή πάντα ιατρό Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.
Μεταξύ των κύριων σκοπών της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. είναι η μελέτη & η προώθηση του αντικειμένου της ειδικότητας & η αξιοποίηση στον ανώτατο βαθμό της ειδικότητας προς όφελος της επιστήμης, της κοινωνίας & των ασθενών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαφώτηση & η ευαισθητοποίηση τόσο της κοινής γνώμης όσο & του ιατρικού κόσμου για την κοινωνικο-οικονομική σημασία της Αποκατάστασης.
Για το σκοπό αυτό, στα 40 & πλέον χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ.. υπήρξε μια διαρκής παροχή υπηρεσιών τόσο στην επαγγελματική εκπαίδευση & κατάρτιση ατόμων με αναπηρία, όσο & στην κοινωνική τους στήριξη. Στη δεκαετία του 1980, ο Δημήτριος ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. συνέβαλε καθοριστικά στο σχεδιασμό, την ίδρυση & την υλοποίηση των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
Στο μακρύ κατάλογο των κοινωνικών δράσεων της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. αναφέρονται ενδεικτικά : η συμμετοχή μελών στις Ιατρικές Αποστολές του Αιγαίου, στο Πρόγραμμα Απογραφής των Α.Μ.Ε.Α., σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την Αποκατάσταση (HORIZON, Πρωτέας , κ.α,).
Μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Απ. στήριξαν επιστημονικά αθλητικές ή/& καλλιτεχνικές δράσεις των Αναπηρικών Συλλόγων.
Διατελέσαντες πρόεδροι
- Γεώργιος ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ 1976 –- 1984, 1989 –- 1995
- Δημήτριος ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ 1985 – 1989
- Κωνσταντίνα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 1995 – 1999
- Ξανθή ΜΙΧΑΗΛ 1999 — 2013
- Νικόλαος ΡΟΥΣΣΟΣ 2013 – 2019
- Κωνσταντίνα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 2019 – ως σήμερα (2021)
Eπισυνάπτεται o κατάλογος Δραστηριοτήτων της ΕΕΦΙΑπ με Φωτογραφικό Υλικό (3)